Als iemand is overleden zal hij of zij niet direct begraven of gecremeerd worden. Het is namelijk wettelijk zo geregeld dat er minimaal 36 uur tussen het moment van overlijden en de uitvaart moet zitten. Uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden dient de uitvaart plaats te vinden. In uitzonderlijke situaties kan deze tijd verlengd worden.

Maar wat moet er in de tussentijd met het lichaam van de overledene gebeuren?

 

 

Wat gebeurt er na overlijden?

Op het moment dat iemand overlijdt, stopt alles in het lichaam. Behalve micro-organismen als bacteriën: zij zullen blijven doorwerken. Waar zij zich bij leven in dienst stellen van het lichaam, richten zij zich na overlijden juist tegen het lichaam.
Omdat we op een fijne manier afscheid willen kunnen nemen, moeten we ervoor zorgen dat de achteruitgang van het lichaam zoveel mogelijk afgeremd wordt.

 

Koelen

Een overleden lichaam 'langer houdbaar maken' kan door middel van koelen.
We gebruiken hiervoor (afhankelijk van de toestand van het lichaam en de weersomstandigheden) het liefst een centraal gekoelde ruimte om het lichaam volledig te kunnen koelen en daarna eventueel een mobiele koeling welke vanaf de onderzijde het lichaam koel houdt.

 

Thanatopraxie

Om de achteruitgang van het lichaam af te remmen, kan ook gekozen worden voor een thanatopraxiebehandeling.
Dit is een lichte vorm van balseming, waarbij alle lichaamsvloeistoffen worden vervangen door een conserverende vloeistof. Deze behandeling wordt alleen door gediplomeerde thanatopracteurs uitgevoerd.

Het lichaam hoeft nu niet gekoeld te worden en krijgt grotendeels de natuurlijke kleur terug. Thanatopraxie kan ondersteunend zijn in het rouwproces, doordat het lichaam 'normaler' oogt en aanvoelt en daardoor heel toegankelijk is.

Laatste verzorging

Omdat wij weten hoe belangrijk het is om respectvol met je overleden dierbare om te gaan, werken wij met een uiterst vakkundig, maar vooral ook liefdevol postmortaal zorgteam.

Wij zullen je altijd vragen of je bij de laatste verzorging aanwezig wilt zijn. Daar is (vrijwel) altijd gelegenheid voor. Als je wilt mag je ook zelf meehelpen met de verzorging. Al is het maar een kleine handeling als het aantrekken van sokken of het kammen van het haar, het geeft een dankbaar gevoel om iets voor je overleden dierbare te kunnen betekenen. 

 

Thuis of elders

Waar iemand opgebaard wordt, is helemaal aan jou.
Vind je het prettig als je dierbare dichtbij je is en je hem of haar elk moment van de dag kunt zien in een vertrouwde omgeving?
Dan is thuis opbaren misschien een goede keuze. Dit kan op een bed, in een kist of mand, of op een opbaarplateau.

Ook kan je dierbare opgebaard worden in een uitvaartcentrum. Je kunt dan op afspraak langskomen voor een bezoek of je krijgt (indien beschikbaar) een sleutel voor 24-uurstoegang tot een opbaarkamer.