Direct hulp nodig? Bel 06 - 43 76 44 76

Op deze website is al veel informatie te vinden over overlijden en afscheid nemen. Hieronder tref je een aantal veel gestelde vragen aan. Vragen die wij in onze gesprekken met nabestaanden of bij een informatief voorgesprek graag en regelmatig beantwoorden.

Mis je informatie over een bepaald onderwerp op deze website? Stel ons je vraag en wij voegen hem graag hieronder toe.


Ik heb een donorcodicil. Kan ik dan wel worden opgebaard?

Opbaren na een orgaandonatie is geen probleem. De arts verwijdert de betreffende organen op zo'n manier dat aan de buitenkant van het lichaam niets te zien is. Ook overledenen met een donorcodicil kunnen dus na de medische ingreep gewoon worden opgebaard en op de normale manier worden begraven of gecremeerd.

Lees meer »

Ik wil mijn lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Wat moet ik doen?

De wens om je lichaam ter beschikking te stellen, moet je eerst vastleggen in een testament. Dit kun je doen bij de notaris. Daarnaast is het belangrijk dat je een afspraak maakt met een wetenschappelijk instituut dat jouw lichaam eventueel wil hebben. In dat geval is er geen begrafenis of crematie, maar er kan natuurlijk wel een afscheidsdienst voor je worden georganiseerd. Je lichaam is hierbij niet aanwezig.

Lees meer »

Kan ik ook gecremeerd of begraven worden zonder kist?

De wet verplicht nabestaanden niet om een overledene te begraven of cremeren in een kist. Toch wordt er vooral bij cremeren wel een voorkeur aangegeven om een kist te gebruiken. Zonder iets waar het lichaam op of in ligt, kan het lichaam niet in een crematieoven geschoven worden. Na enkele dagen is de lijkstijfheid, ook wel rigor mortis, namelijk weer verdwenen. Een slap lichaam laat zich moeilijk of niet in een crematieoven schuiven.

Lees meer »