Wat kost een uitvaart?

Heel kort en misschien wel wat plat gezegd: overlijden kost veel geld. Daar zullen we geen doekjes om winden. Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost, zonder heel erg gek te doen, tussen de € 7.000,- en € 10.000,-.

Wat een uitvaart écht kost, heb je (grotendeels) zelf in de hand. De keuzes die je maakt beïnvloeden natuurlijk de hoogte van de uiteindelijke rekening. Wij zullen je bij elke keuze verschillende opties voorleggen en je informeren over de financiële consequenties van deze opties. Ga bij jezelf na wat het budget is waar we rekening mee dienen te houden. Stel jezelf daarnaast de vraag: Welke optie is het voor jou waard om geld aan te besteden? En welke dingen zou je misschien wel zelf willen doen?

Je merkt al wel: Wij willen voor jou een afscheid organiseren dat in alles bij jou past, dus ook financieel.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat je met een kleiner budget niet een mooi afscheid kunt vormgeven. Juist wel! Het mooie is: heel weinig moet, en heel veel mag. Hierdoor wordt elke uitvaart persoonlijk en uniek.

Wij doen echter nooit concessies in kwaliteit en werken dan ook alleen samen met partijen waar wij volledig op vertrouwen en die de lat net zo hoog leggen als wij dat doen.


Overzicht van de kosten

Na het eerste persoonlijke gesprek waarin we de wensen bespreken, ontvang je binnen 2 dagen een gespecificeerde begroting. Hierin staan de kosten die al bekend zijn en een inschatting van de nog onbekende kosten. Op dat moment staat er overigens nog niets vast: alles kan nog worden besproken en aangepast.

Wij leggen ook zo snel mogelijk contact met je uitvaartverzekeraar om na te vragen welk bedrag vergoed zal worden. 

Enkele weken na de uitvaart ontvang je een definitieve factuur met daarop de daadwerkelijk gemaakte kosten. 

Als je ons hebt gemachtigd het bedrag van je verzekeraar te innen, dan zal op de factuur het vergoede bedrag in mindering zijn gebracht. 

Tarieven

Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk en dit is niet gebonden aan tijd en de keuzes die je maakt.
Voor onze dienstverlening betaal je daarom een vast dienstverleningstarief van € 1.895,-. Dit bedrag betaal je voor onze 24/7 begeleiding en bereikbaarheid gedurende de dagen vanaf het overlijden tot en met de uitvaart. Indien gewenst zie je ons na een aantal weken terug tijdens een nazorggesprek.

Daarnaast zijn er een aantal vaste elementen zoals het verzorgen van de overledene, de kist, de akte van overlijden en het crematieproces of de begrafenis op zich. De kosten voor specifieke keuzes (zoals bloemen, kaarten, advertenties en andere ingekochte materialen en producten), de benodigde diensten van derden en huur van locaties belasten wij eveneens aan je door indien deze aan ons in rekening zijn gebracht. Wij hanteren hierbij geen opslag, en verdienen dus niet aan de keuzes die jij maakt. Dat is wel zo'n fijn gevoel, toch?


Wil je zelf een uitvaart regelen, maar vind je het fijn dat wij op de achtergrond jou hierin begeleiden? Ook dat is mogelijk. Bespreek met ons je wensen en wij helpen je op weg.


Verzekeringen

Ongeacht waar en òf iemand verzekerd is voor overlijden, je bent vrij in de keuze van een uitvaartbegeleider. Je mag altijd die uitvaartbegeleider kiezen waar jij een goed gevoel bij hebt.

 
Ben je verzekerd? Dan zijn er grofweg twee mogelijkheden:

 

Kapitaalverzekering

Je krijgt een bepaald bedrag uitgekeerd dat je vrij kunt besteden en dat niet afhankelijk is van de keuzes die je maakt.

 

Naturaverzekering

Je hebt bij je verzekeraar recht op een standaard pakket diensten en goederen. Alles dat buiten het verzekerde pakket valt of afwijkt van de standaardopties, zul je aan je verzekeraar moeten bijbetalen. 

Als je kiest voor een andere uitvaartbegeleider dan degene die je verzekeraar aanwijst, dan kan deze vorm van verzekering in overleg met de verzekeringsmaatschappij omgezet worden in een uit te keren bedrag. Dit bedrag valt mogelijk lager uit dan vermeld staat in je polis. Dat wil echter niet zeggen dat je bij een uitvaartbegeleider van je eigen keuze altijd duurder uit bent. Omdat zelfstandig werkende uitvaartbegeleiders vaak kleinschalig en onafhankelijk zijn, zijn de kosten gemiddeld lager dan bij de grote verzekeringsmaatschappijen.

Soms komt het echter voor dat je aanzienlijk meer bijbetaalt voor een uitvaart als je een andere uitvaartbegeleider in de arm neemt dan de uitvaartbegeleider die je verzekeraar aanwijst. Wij vinden het belangrijk dat je achteraf met een goed gevoel kunt terugkijken op de gehele uitvaart. Wij zullen je dan ook duidelijk aangeven wat de consequenties van het omzetten van je pakketverzekering zijn, zodat je zelf de keuze kunt maken die bij jouw gevoel en portemonnee past.

 


Ons advies: maak een afspraak voor een verhelderend gesprek over je wensen en de mogelijkheden.