Direct hulp nodig? Bel 06 - 43 76 44 76

Op deze website is al veel informatie te vinden over het overlijden en afscheid nemen van een kind. Hieronder tref je een aantal veel gestelde vragen aan. Vragen die wij in onze gesprekken met ouders of bij een informatief voorgesprek graag en regelmatig beantwoorden.

Mis je informatie over een bepaald onderwerp op deze website? Stel ons je vraag en wij voegen hem graag hieronder toe.

Ben ik verplicht mijn stilgeboren kindje te begraven of cremeren?

Wanneer een kindje stil geboren wordt na een zwangerschap van 24 weken of meer, gelden dezelfde regels als bij de dood van een ouder kind of volwassene. De ouders zijn verplicht het kindje te begraven of te cremeren. Daarvoor is een verlof tot begraven of cremeren nodig. Deze wordt verkregen bij de burgerlijke stand wanneer er aangifte van overlijden gedaan wordt.Als het kindje vóór de termijn van 24 weken zwangerschap is overleden is er geen verlof tot begraven of cremeren nodig. Wel zal een verklaring van de verloskundige of gynaecoloog nodig zijn waarop vermeld staat dat de zwangerschap minder dan 24 weken heeft geduurd. Omdat het kindje niet onder de wetgeving valt, mag je je kindje ook in je eigen tuin begraven of op een andere plek. Wees je er wel van bewust dat wanneer je verhuist, je kindje daar achterblijft en je de nieuwe bewoners hierover moet informeren.

Lees meer »

Ons kindje is overleden vóór of rond de geboorte. Waarvan moet ik aangifte doen bij de burgerlijke stand?

Vanaf 24 weken zwangerschapHet is in Nederland verplicht om van geboorte en overlijden na een termijn van 24 weken zwangerschap aangifte te doen. Het doet er hierbij niet toe of het kindje levend of stil geboren is.Je doet binnen 3 werkdagen na geboorte aangifte van geboorte in de plaats van geboorte. Je doet binnen 3 werkdagen na het overlijden van je baby aangifte van overlijden in de plaats van overlijden. Let goed op: dat is vaak dezelfde plaats als de plaats van geboorte, maar niet altijd. Dan moet je dus in twee verschillende plaatsen aangifte doen. De geboorteaangifte van een levend kindje moet gedaan worden door iemand die bij de geboorte aanwezig was. De aangifte van overlijden kan door iedereen worden gedaan. Voor de geboorteaangifte van een levend kindje krijg je een artsenverklaring van geboorte en voor de aangifte van overlijden krijg je een artsenverklaring van overlijden en een B-verklaring. Deze documenten (en je legitimatiebewijs en eventueel een akte van erkenning en/of je trouwboekje) neem je mee naar de gemeente als je aangifte gaat doen.Je krijgt bij de aangifte bij de burgerlijke stand dan een akte van geboorte en een akte van overlijden mee en een verlof tot begraven/cremeren.Voor 24 weken zwangerschap Heeft je kindje na de geboorte meer dan 24 uur geleefd voor hij of zij overleed? Dan gelden de regels zoals hierboven beschreven bij 'Vanaf 24 weken zwangerschap'.Is je kindje stil geboren of heeft je kindje na de geboorte minder dan 24 uur geleefd, dan is aangifte niet verplicht, maar het mág wel. Je krijgt van de arts altijd een 'verklaring onder de 24 weken'. Deze verklaring heb je nodig voor je uitvaartverzekering en bij het crematorium/begraafplaats als bewijs dat je kindje onder de 24 weken is geboren. Dit is dus heel belangrijk om mee te krijgen uit het ziekenhuis.Als je aangifte wilt gaan doen krijg je van de arts ook een verklaring van overlijden en in sommige gevallen een B-verklaring (dit is niet verplicht).De keuze tussen wel of niet aangeven staat los van de keuze tussen wel of geen collectieve crematie. Je kunt dus kiezen voor geen aangifte en toch een eigen crematie of wel aangifte en een collectieve crematie. Heeft je kindje na de geboorte niet geleefd, dan krijg je een akte van geboorte (levenloos) mee en soms een verlof tot begraven/cremeren (dit is niet verplicht). Heeft je kindje na de geboorte wel geleefd, maar minder dan 24 uur, dan krijg je een akte van geboorte en een akte van overlijden mee en soms een verlof tot begraven/cremeren (dit is niet verplicht). Denk bij de aangifte aan je legitimatiebewijs, en een eventuele akte van erkenning en/of je trouwboekje.

Lees meer »

Hoe ziet mijn levenloze kindje er straks uit?

Een overleden baby is niet eng om te zien. Veel stellen die geconfronteerd worden met de mededeling dat de baby doodgeboren zal worden, denken dat de baby er eng uit zal zien. Dit is meestal niet zo, meestal lijkt het net of de baby slaapt en zie je er niets aan. De kleur van de huid is iets grauwer dan van een levende baby. Als de baby al wat langere tijd is overleden voordat hij geboren werd, kan de huid op sommige plekken loslaten. De meeste ouders van een doodgeboren baby vinden overigens achteraf dat de baby er mooier uitzag dan ze hadden verwacht. Ook baby’s die geboren worden met ernstige afwijkingen zijn niet eng. Natuurlijk kun je wel eens schrikken van de eerste aanblik, maar het is jullie kindje en je zult ervan houden, hoe het er ook uitziet. Bovendien ga je in je geest vaak nog veel engere beelden vormen als je de baby niét hebt gezien. Over het algemeen is het goed om de baby rustig te bekijken, bij voorkeur hou je de baby een tijd in je armen. Maar laat je niets opdringen, ieder mens is anders, en als jij voor jezelf duidelijk hebt dat je de baby niet wilt zien, laat je dan niet dwingen door anderen. Geef elkaar ook de ruimte om hier anders mee om te gaan. Ieder mens verwerkt dingen anders. Als jij met de baby wilt knuffelen, maar je partner niet, laat dat dan zo. Je kan hooguit vertellen hoe de baby eruit ziet, maar dring niets aan elkaar op. Je kunt altijd foto's maken, zodat je partner op een later moment toch nog kan zien hoe jullie kindje eruit zag.

Lees meer »