Column Grensstreek 19-2022 (14 december 2022)
Column Grensstreek 14-2022 (06 oktober 2022)
Tot het zoete eind
We bespreken zijn wensen voor zijn afscheid. De arts heeft hem eerder die week verteld dat de behandeling alleen nog gericht zal zijn op het brengen van comfort. Alles wat ze konden doen, hebben ze gedaan. Er is geen redden meer aan. Hij moet na gaan denken over hoe hij zijn einde voor zich ziet. Thuis blijven of naar een hospice? Palliatieve behandeling of misschien toch euthanasie?
Hij schuift zijn kopje nog eens naar zich toe. Het lepeltje in gedachten eindeloos roerend door de inmiddels koud geworden koffie. Hij zal thuis blijven. Thuis sterven, op de plek waar hij zo graag is en waar zij zo goed voor hem zorgt. Thuis, waar hij nog elke morgen geniet van zijn kop koffie in dat ene hoekje van de kamer, daar waar zij altijd naast hem zit. Opspringend bij elke kik die hij geeft, om het hem maar zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ze heeft hem gezworen er tot het bittere einde voor hem te zijn.
Een snik, een zucht. Hij veegt een traan van zijn wang, drinkt zijn kopje leeg. Hij kijkt op, kijkt me indringend aan. ‘Bij mijn uitvaart wil ik dat ze allemaal een slagroomgebakje krijgen. Daar ben ik gék op. En…’. Zijn vinger wijst in de lucht. ‘… ík wil er dan ook eentje!’ Ik beloof het hem plechtig. ‘Tuurlijk, jij krijgt er ook eentje!’ Ik knijp in zijn hand en zachtjes snikt hij nog een keertje.
Nog geen maand later zitten ze rondom hem heen. Allen die hem zo dierbaar zijn, en voor wie hij zo dierbaar is. In alle rust heeft hij thuis kunnen sterven. Zij is er tot de laatste ademteug voor hem geweest. Hand in hand, zij aan zij.
De kleinkinderen steken één voor één hun kaarsje aan bij de foto op zijn kist. Straks, na het laatste muziekstuk, zullen ze met z’n allen naar de koffiekamer gaan voor een kop koffie en een lekker stukje gebak.
Dan staat zij op van het bankje, pakt het schoteltje met het slagroomtaartje van het tafeltje naast zich en loopt naar de baar. ‘Hier, lieverd. Deze is voor jou.’
Stadspost voor senioren (Alifa) okt-2022
Hoe ziet u uw afscheid voor zich? Weet u al tot in detail hoe uw uitvaart eruit moet komen te zien? Wie er mogen komen, of u een plak cake of een broodje wilt laten serveren en welke kleur de bloemen moeten zijn? Of heeft u zich daar tot nu toe nog niet mee bezig gehouden? Helemaal niet gek hoor, want waarom zóu u daarover nadenken…
U móet natuurlijk helemaal niets. Maar stel nou dat u plotseling overlijdt, dan moeten uw nabestaanden ineens heel veel regelen. Beter gezegd: zij moeten heel veel keuzes maken. Bij elke keuze zal hen in het achterhoofd klinken: ‘Wat had u ervan gevonden, wat had u zelf gekozen?’ Uw nabestaanden hebben verdriet om uw overlijden, maar het troost hen te weten het voor u goed te doen.
Af en toe eens stil staan bij uw uitvaartwensen is zo gek nog niet. Als u uw wensen opschrijft, is het natuurlijk niet in beton gegoten. Schiet u op een later moment iets anders te binnen dat beter bij u past? Streep gerust uw eerdere aantekeningen door en vervang ze door uw nieuwe inzichten. Het mooie eraan is dat uw nabestaanden straks niet alleen dénken: ‘Zo had hij of zij het vast gewild.’ Nee, zo hééft u het ook gewild. Door nu uw wensen op te schrijven, geeft u uw nabestaanden straks de rust om te doen wat ze moeten doen: afscheid nemen.
Wij helpen u om uw wensen vast te leggen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden rondom een overlijden en afscheid nemen? Bel of mail ons en wij komen bij u langs om u vrijblijvend en kosteloos te informeren en te inspireren. Geen behoefte aan een gesprek, maar wilt u wel uw uitvaartwensen vastleggen? Wij sturen u graag een ‘mijn laatste wensen-boekje’ toe, met daarin allerlei vragen om over na te denken en genoeg ruimte om uw ideeën over uw eigen uitvaart op te schrijven. Na het invullen legt u het boekje bij uw belangrijke papieren en hoeft u er niet meer bij stil te staan. U kunt doen wat u moet doen: genieten van uw leven!
Grensstreek 11-2022 (30 juni 2022)