Je kunt familie, vrienden en bekenden op veel verschillende manieren op de hoogte brengen van een overlijden. In de huidige tijd zijn sociale media een belangrijke manier om het droevige nieuws te verspreiden. Via Facebook, Instagram en WhatsApp is de boodschap snel bij de ontvanger.

Toch zal het echte rouwdrukwerk nooit helemaal verdwijnen. Niet alleen is het heel nauwkeurig te richten aan de juiste ontvangers, ook worden kaarten, gedachteniskaartjes (bidprentjes) en een advertentie in de krant heel tastbare uitingen van de liefde en het gemis. Het zijn een soort bewaarobjecten, die je heel persoonlijk kunt maken.

 

Wij helpen je graag met het opstellen van de teksten, maar ook met het ontwerp van eventueel drukwerk. De inspiratiebron is altijd de overledene: wat past bij hem, wie was zij, wat typeert het karakter? Standaard mag uiteraard, maar waarom zou je?

 

De keuze is reuze, zeggen ze wel eens. En dat is ook zo.

Allereerst kijken we wie je wilt bereiken, en welke informatie je wilt verschaffen: wil je alleen kennisgeven van het overlijden, of wordt de ontvanger ook uitgenodigd voor een condoleance, afscheid of herdenking? Welk medium is hiervoor het meest geschikt en wat past bij de overledene en zijn of haar sociale omgeving?

 

Hebben we het over fysiek drukwerk, dan kiezen we eerst de vorm: wordt het een rouwbrief, een vierkante of langwerpige kaart? En dan enkelzijdig, dubbelzijdig, met of zonder vouw, of misschien zelfs een drieluik?

Rouwbrief

Langwerpig - staand

Langwerpig - liggend

Vierkant

Ok, we hebben het medium en de vorm gekozen. Welke papiersoort vind je mooi?

De binnenzijde van een kaart is (vrijwel) altijd mat. Die matte uitstraling kun je ook kiezen voor de buitenzijde van een kaart. Net als bij verf bestaat er ook zoiets als zijdeglans. Dit geeft vaak een intensere indruk als je een mooie afbeelding op het drukwerk gebruikt. Ook kennen we geschept papier. Dit heeft een klassiek karakter. Afbeeldingen kunnen hierop minder goed verwerkt worden, voor alleen tekst is het wel geschikt.

Mat

Satijnglans

Geschept

En dan... welke afbeelding komt er op de kaart? En kómt er überhaupt wel een afbeelding op? Misschien is de voornaam in een mooi lettertype wel veelzeggend genoeg!

 

Denk je wel over een afbeelding? Dan is de keuze natuurlijk legio.

Een mooie foto van je dierbare kan altijd. Heb je een foto waar je dierbare precies opstaat zoals hij of zij is, maar is de achtergrond niet geschikt? Onze ontwerpers zijn technisch erg vaardig en kunnen vaak een dergelijke foto toch op een esthetische manier verwerken in een kaartontwerp.

 

Ben je niet zo van de portretfoto's? Denk ook aan een afbeelding van een geliefd voorwerp of een mooie locatie.

 

Wist je dat UniQ Uitvaartzorg een 'zusje' heeft? In Focus Afscheidsfotografie maakt graag die mooie foto van dat eigenzinnige voorwerp dat precies je dierbare typeert.