Direct hulp nodig? Bel 06 - 43 76 44 76

Mag ik mijn dierbare iets meegeven in de kist?

Bij een crematie of een begrafenis mag je in principe van alles meegeven aan je dierbare: een mooie tekening, enkele bloemen, een foto, zijn of haar sieraden.

Toch mag een aantal zaken NIET meegegeven worden.

Glas

Bij een crematie verbrandt vrijwel alles, maar gesmolten glas hecht zich aan de vloer van de crematieoven. Dit moet verwijderd worden door de medewerkers van het crematorium, omdat anders de volgende invoer in de oven niet soepel kan verlopen. Je mag dan ook geen glas meegeven (denk aan een bril, een flesje drank, een mobiele telefoon of een fotolijstje met een glazen voorzijde).

Medische apparatuur

Bij zowel een begrafenis als een crematie zullen medische apparaatjes die ingebracht zijn in een lichaam (bijv. een pacemaker of ICD) van tevoren verwijderd dienen te worden. Bij een crematie kan dit voor schade aan de crematieoven zorgen, bij een begrafenis brengt het het milieu ernstige schade toe.

Afbreekbare materialen

Bij begraven moet (met name op natuurbegraafplaatsen) rekening gehouden worden met het type kist en de kleding van de overledene. Om de milieubelasting zoveel mogelijk te beperken worden het liefst afbreekbare materialen gebruikt.

Sieraden

Sieraden (niet van glas) mogen bij je overleden dierbare blijven. Na een crematie worden de (edel)metaalresten (van de sieraden, maar bijvoorbeeld ook van implantaten als kunstknieën en -heupen) verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

 


«   »