Direct hulp nodig? Bel 06 - 43 76 44 76

Welke bestemming kan ik aan de crematieas geven?

Van een gemiddelde volwassene blijft ongeveer 3 tot 3,5 liter crematieas over. Maar ongeveer 2% hiervan is afkomstig van de kist.

Pas een maand na de crematiedatum kun je over de as beschikken. Tot op heden is deze eerste maand een wettelijk verplichte periode waarin eventueel nog onderzoek kan plaatsvinden en waarin nabestaanden de gelegenheid krijgen in alle rust een bestemming te kiezen voor de as.

 

Welke bestemmingen zijn er?

Je kunt de as bewaren of verstrooien.

Kies je voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium van het crematorium worden bijgezet. Een columbarium is een muur met verschillende nissen waarin urnen staan. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. Maar je mag de urn ook mee naar huis nemen en daar bewaren.

Kies je voor het verstrooien van de as, dan kun je dit (laten) doen op een speciaal daarvoor bestemd veld bij het crematorium of een begraafplaats. In principe mag je overal de as verstrooien, tenzij het is verboden. Je hebt altijd toestemming nodig van de eigenaar van de grond waarop je wilt verstrooien. Er zijn ook speciale boottochten en (ballon)vluchten voor het verstrooien van de as. 

Andere voorbeelden van asbestemming zijn om een gedeelte van de as te bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden, het door middel van een vuurpijl laten verstrooien van de as, of de as laten verwerken in een tatoeage.

 


«   »