Op deze website is al veel informatie te vinden over het overlijden en afscheid nemen van een kind. Hieronder tref je een aantal veel gestelde vragen aan. Vragen die wij in onze gesprekken met ouders of bij een informatief voorgesprek graag en regelmatig beantwoorden.

Mis je informatie over een bepaald onderwerp op deze website? Stel ons je vraag en wij voegen hem graag hieronder toe.

Ben ik verplicht mijn stilgeboren kindje te begraven of cremeren?

Wanneer een kindje stil geboren wordt na een zwangerschap van 24 weken of meer, gelden dezelfde regels als bij de dood van een ouder kind of volwassene. De ouders zijn verplicht het kindje te begraven of te cremeren. Daarvoor is een verlof tot begraven of cremeren nodig. Deze wordt verkregen bij de burgerlijke stand wanneer er aangifte van overlijden gedaan wordt.


Als het kindje vóór de termijn van 24 weken zwangerschap is overleden is er geen verlof tot begraven of cremeren nodig. Wel zal een verklaring van de verloskundige of gynaecoloog nodig zijn waarop vermeld staat dat de zwangerschap minder dan 24 weken heeft geduurd. Omdat het kindje niet onder de wetgeving valt, mag je je kindje ook in je eigen tuin begraven of op een andere plek. Wees je er wel van bewust dat wanneer je verhuist, je kindje daar achterblijft en je de nieuwe bewoners hierover moet informeren.

Ons kindje is overleden vóór of rond de geboorte. Waarvan moet ik aangifte doen bij de burgerlijke stand?

Vanaf 24 weken zwangerschap
Het is in Nederland verplicht om van geboorte en overlijden na een termijn van 24 weken zwangerschap aangifte te doen. Het doet er hierbij niet toe of het kindje levend of stil geboren is.
Je doet binnen 3 werkdagen na geboorte aangifte van geboorte in de plaats van geboorte. Je doet binnen 3 werkdagen na het overlijden van je baby aangifte van overlijden in de plaats van overlijden. Let goed op: dat is vaak dezelfde plaats als de plaats van geboorte, maar niet altijd. Dan moet je dus in twee verschillende plaatsen aangifte doen. De geboorteaangifte van een levend kindje moet gedaan worden door iemand die bij de geboorte aanwezig was. De aangifte van overlijden kan door iedereen worden gedaan.
Voor de geboorteaangifte van een levend kindje krijg je een artsenverklaring van geboorte en voor de aangifte van overlijden krijg je een artsenverklaring van overlijden en een B-verklaring. Deze documenten (en je legitimatiebewijs en eventueel een akte van erkenning en/of je trouwboekje) neem je mee naar de gemeente als je aangifte gaat doen.
Je krijgt bij de aangifte bij de burgerlijke stand dan een akte van geboorte en een akte van overlijden mee en een verlof tot begraven/cremeren.

Voor 24 weken zwangerschap
Heeft je kindje na de geboorte meer dan 24 uur geleefd voor hij of zij overleed? Dan gelden de regels zoals hierboven beschreven bij 'Vanaf 24 weken zwangerschap'.


Is je kindje stil geboren of heeft je kindje na de geboorte minder dan 24 uur geleefd, dan is aangifte niet verplicht, maar het mág wel.
Je krijgt van de arts altijd een 'verklaring onder de 24 weken'. Deze verklaring heb je nodig voor je uitvaartverzekering en bij het crematorium/begraafplaats als bewijs dat je kindje onder de 24 weken is geboren. Dit is dus heel belangrijk om mee te krijgen uit het ziekenhuis.
Als je aangifte wilt gaan doen krijg je van de arts ook een verklaring van overlijden en in sommige gevallen een B-verklaring (dit is niet verplicht).
De keuze tussen wel of niet aangeven staat los van de keuze tussen wel of geen collectieve crematie. Je kunt dus kiezen voor geen aangifte en toch een eigen crematie of wel aangifte en een collectieve crematie. 
Heeft je kindje na de geboorte niet geleefd, dan krijg je een akte van geboorte (levenloos) mee en soms een verlof tot begraven/cremeren (dit is niet verplicht). 
Heeft je kindje na de geboorte wel geleefd, maar minder dan 24 uur, dan krijg je een akte van geboorte en een akte van overlijden mee en soms een verlof tot begraven/cremeren (dit is niet verplicht). 
Denk bij de aangifte aan je legitimatiebewijs, en een eventuele akte van erkenning en/of je trouwboekje.

Hoe ziet mijn levenloze kindje er straks uit?

 

Een overleden baby is niet eng om te zien.

Veel stellen die geconfronteerd worden met de mededeling dat de baby doodgeboren zal worden, denken dat de baby er eng uit zal zien. Dit is meestal niet zo, meestal lijkt het net of de baby slaapt en zie je er niets aan.

De kleur van de huid is iets grauwer dan van een levende baby. Als de baby al wat langere tijd is overleden voordat hij geboren werd, kan de huid op sommige plekken loslaten. De meeste ouders van een doodgeboren baby vinden overigens achteraf dat de baby er mooier uitzag dan ze hadden verwacht.

Ook baby’s die geboren worden met ernstige afwijkingen zijn niet eng. Natuurlijk kun je wel eens schrikken van de eerste aanblik, maar het is jullie kindje en je zult ervan houden, hoe het er ook uitziet. Bovendien ga je in je geest vaak nog veel engere beelden vormen als je de baby niét hebt gezien.

Over het algemeen is het goed om de baby rustig te bekijken, bij voorkeur hou je de baby een tijd in je armen.

Maar laat je niets opdringen, ieder mens is anders, en als jij voor jezelf duidelijk hebt dat je de baby niet wilt zien, laat je dan niet dwingen door anderen.

Geef elkaar ook de ruimte om hier anders mee om te gaan. Ieder mens verwerkt dingen anders. Als jij met de baby wilt knuffelen, maar je partner niet, laat dat dan zo. Je kan hooguit vertellen hoe de baby eruit ziet, maar dring niets aan elkaar op.

Je kunt altijd foto's maken, zodat je partner op een later moment toch nog kan zien hoe jullie kindje eruit zag.

Wat kan ik verwachten als straks ons kindje levenloos wordt geboren?

Je bent kraamvrouw

Ook al ben je bevallen van een doodgeboren kindje, je lichaam heeft wel een zwangerschap en bevalling doorgemaakt. Vergeet dan ook niet goed voor jezelf te (laten) zorgen.

Na een bevalling van een doodgeboren baby heb je recht op kraamzorg. Misschien zit je hier niet op te wachten, maar vaak wordt het wel aangeraden om hier gebruik van te maken. De kraamverpleegkundige kan je in die periode helpen in het huishouden. Vaak probeert de kraamzorgorganisatie een verpleegkundige te sturen die ervaring heeft met het werken voor ouders van een doodgeboren kindje.

Borstvoeding

Naarmate het overlijden van de baby dichterbij de uitgerekende datum is, is de kans groter dat je na de geboorte moedermelk gaat maken. Dat kan erg confronterend en verdrietig zijn. Er zijn veel moeders die ervoor kiezen om de moedermelkproductie zo snel mogelijk te remmen na de geboorte. Dit kan met medicatie (gedurende 1 of 2 dagen) of op een natuurlijke manier (strakke beha en koelen met kompressen). Je verloskundige of kraamhulp kan je hierbij helpen.

Bezoek

Sommige mensen zullen niet goed weten wat ze met de situatie aan moeten. Een overleden kindje is best confronterend en mensen kunnen bang zijn 'domme' opmerkingen te maken. Laat hen weten dat je het op prijs stelt dat ze van zich laten horen. Misschien heb je geen zin in bezoek, ook dat is logisch: jullie hebben maar heel even tijd om je kindje te leren kennen voor je het alweer los moet laten. Maak gebruik van de tijd die je samen hebt en zeg gerust tegen het bezoek dat je die tijd voor jezelf nodig hebt. Vraag hen of ze bijvoorbeeld iets te eten voor jullie willen maken, of misschien een boodschapje voor je willen doen. Misschien vinden ze het ook wel fijn om even je hond uit te laten, of jullie oudere kindje van school op te halen. Zo kunnen ze iets voor je betekenen, zonder je kostbare tijd samen met je kindje te gebruiken.

Andere kinderen in het huishouden

Heeft jullie overleden kindje broertjes of zusjes? Laat ook hen kennis maken met de nieuwe baby. Ook zij hebben uitgekeken naar hun broertje of zusje en hebben het ook nodig de nieuwe baby te leren kennen. Zeg hen nooit dat de baby slaapt, maar wees eerlijk. Je baby wordt niet meer wakker, dus het slaapt ook niet. Zeg iets in de trant van: Het broertje of zusje was zo ziek, dat de dokters het niet beter konden maken. En daarom is de baby doodgegaan.

Onderzoek met je eerdere kindjes de nieuwe baby: tel vingertjes en teentjes, bekijk de haartjes en zie hoe klein de oortjes zijn. Misschien kun je samen de baby voorlezen of aankleden? Een mooie tekening maken voor het nieuwe broertje of zusje kan natuurlijk ook of samen het kistje of mandje versieren.

Wordt een kinderuitvaart vergoed door de uitvaartverzekering?

Het verschilt per verzekeringsmaatschappij of zij de kosten van de uitvaart vergoeden. De ene verzekering stelt als voorwaarde dat er voor het (ongeboren) kindje tijdens de zwangerschap een extra kinderuitvaartverzekering wordt afgesloten, de andere keert het bedrag uit waar de ouders voor verzekerd zijn.

Wanneer de ouders onafhankelijk van elkaar over een uitvaartverzekering beschikken, is het mogelijk dat beide verzekeringen tot uitkering overgaan. Het kan zinvol zijn om tijdens de zwangerschap na te gaan hoe jouw verzekering te werk gaat. Wij begeleiden je graag bij deze verzekeringskwesties.