Direct hulp nodig? Bel 06 - 43 76 44 76

Hoe ziet mijn levenloze kindje er straks uit?

Een overleden baby is niet eng om te zien.

Veel stellen die geconfronteerd worden met de mededeling dat de baby doodgeboren zal worden, denken dat de baby er eng uit zal zien. Dit is meestal niet zo, meestal lijkt het net of de baby slaapt en zie je er niets aan.

De kleur van de huid is iets grauwer dan van een levende baby. Als de baby al wat langere tijd is overleden voordat hij geboren werd, kan de huid op sommige plekken loslaten. De meeste ouders van een doodgeboren baby vinden overigens achteraf dat de baby er mooier uitzag dan ze hadden verwacht.

Ook baby’s die geboren worden met ernstige afwijkingen zijn niet eng. Natuurlijk kun je wel eens schrikken van de eerste aanblik, maar het is jullie kindje en je zult ervan houden, hoe het er ook uitziet. Bovendien ga je in je geest vaak nog veel engere beelden vormen als je de baby niét hebt gezien.

Over het algemeen is het goed om de baby rustig te bekijken, bij voorkeur hou je de baby een tijd in je armen.

Maar laat je niets opdringen, ieder mens is anders, en als jij voor jezelf duidelijk hebt dat je de baby niet wilt zien, laat je dan niet dwingen door anderen.

Geef elkaar ook de ruimte om hier anders mee om te gaan. Ieder mens verwerkt dingen anders. Als jij met de baby wilt knuffelen, maar je partner niet, laat dat dan zo. Je kan hooguit vertellen hoe de baby eruit ziet, maar dring niets aan elkaar op.

Je kunt altijd foto's maken, zodat je partner op een later moment toch nog kan zien hoe jullie kindje eruit zag.

 


«   »